UI/UX-design

En dan zit je aan tafel met een UI/UX-designer...

Je zoekt misschien iemand die je website gaat bouwen en denkt daarbij gelijk aan een webdesigner.

Maar dan zit je bij ons aan tafel. Met onze UI en UX-designers. UI en UX-designers? UI designer of user interface designer is iemand die de interface van een website (of andere digitale omgeving) ontwerpt. Het doel is om een zo gebruiksvriendelijk mogelijk ontwerp te realiseren. De user interface wordt ook wel gebruikersomgeving genoemd: het vormt in feite de koppeling tussen gebruiker en systeem. Het design van een webpagina is een voorbeeld van een interface. UI design is erop gericht deze interface zo te ontwerpen dat een optimale user experience ontstaat.

De UX staat voor User Experience. Heel kort door de bocht: UX-design zorgt ervoor dat je gebruiker de beste ervaring heeft op jouw website, het valt meer op de totale gebruikerservaring, terwijl de UI designer zich op de interface concentreert. Ook de rol van de interaction designer (die de interactie tussen systemen en mensen onderzoekt) vertoont overeenkomsten met die van de user interface designer.

UX design is een vak apart, met tal van facetten. Het is geen tijdelijke trend die na een paar maanden weer overwaait. Nee, UX-design is van groot belang in een website of app. Een goed UX-design zorgt ervoor dat de gebruiker op een duidelijke en eenvoudige wijze door je website kan navigeren. Ons team is voortdurend bezig om websites en apps te realiseren met UX-design. Wij denken samen met jou na over de behoefte van een gebruiker en gaan vanuit dat startpunt aan de slag. Een tevreden bezoeker zal eerder overgaan tot een aankoop of een positieve recensie schrijven.

Meer dan alleen leuke kleurtjes

Een UX-design bestaat uit meer dan een aantal leuke kleuren. Een goed UX-design zorgt ervoor dat de gebruikers op een prettige manier door je website kunnen surfen. Geen onduidelijkheden, frustraties of rare knoppen. Stel je voor dat je op een knop klikt die niks doet. Of dat je op een menu item klikt en op een 404-pagina terecht komt. Dit is funest voor de gebruikerservaring.

User Experience Design heeft altijd de gebruiker als uitgangspunt. Wat wil een gebruiker? Wij willen de gebruikers zo min mogelijke vervelende pop-ups laten zien, een duidelijk gepositioneerd menu, goed op elkaar afgestemde kleuren en duidelijke blokken. Natuurlijk houden wij als designers altijd de laatste trends bij. Welke trends spelen er dit jaar en is het interessant om ze toe te passen binnen onze projecten?

Uitgebreid onderzoek

Voordat onze UX-designers aan de slag kunnen gaan met het ontwerp moeten er een aantal zaken opgehelderd worden. Wat wordt bijvoorbeeld de doelgroep die de toekomstige website zal bezoeken? Als jouw doelgroep voornamelijk uit 65-plussers bestaat, dan zal het design daarop afgestemd worden. Je kunt hierbij denken aan een groter lettertype en duidelijke knoppen van het juiste formaat. Dan kan iemand met een trillend handje of slechtere ogen gemakkelijk zijn weg vinden op je website. Help je juist een jonge doelgroep? Dan zorgen wij voor de juiste beeldtaal. Bijvoorbeeld met flitsende video’s, een lettertype waarmee je statement wordt ondersteund en gerichte online interactiemogelijkheden.

Mobile first

Kom je met je smartphone weleens op websites waar je moet inzoomen op de tekst? Waar de vakjes te dicht op elkaar staan, zodat je ze niet kan aanvinken? Of kan je helemaal niet op de website komen, omdat je mobiele browser de website niet veilig vindt? Heel vervelend. Zeker wanneer je snel even iets wil opzoeken.
Wij designen mobile-first. Dat wil zeggen, de website moet perfect werken op smartphones en tablets. Het implementeren van een zogenaamd hamburgermenu is dan ook een must. Dat is het blokje met 3 streepjes, dat je kan vergelijken met de abstracte versie van twee broodjes en een burger ertussen. Dankzij het hamburgericoontje klapt het menu zich uit en kan de gebruiker eenvoudig naar een andere pagina binnen de website navigeren.

Verlies geen klanten

Sommige websites bestaan voor een groot deel uit informatiepagina’s. Gebruikers willen snel de informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Kijk weer naar je eigen gebruikerservaring. Als je niet snel vindt wat je zoekt, zoek je dan door of klik je de volgende website aan? De kans is groot dat je de website wegklikt – tenzij je al klant bent en nu echt iets wilt regelen.
Op informatieve websites is het dan ook van groot belang dat er een duidelijk zoekfunctionaliteit is ingebouwd. De zoekbalk moet op een plek staan die snel gevonden kan worden. Uiteraard moet de zoekfunctionaliteit zelf ook goed functioneren. Zo kan de bezoeker van de website binnen een mum van op de juiste pagina terecht komen. Precies wat jij en ook de gebruiker wil!

Waar moet een goed UX-design aan voldoen?

Waar moet een goed UX-design aan voldoen? Eigenlijk kunnen wij dit heel kort samenvatten, in slechts vier punten. Als designers houden wij deze punten altijd in ons achterhoofd als wij aan het designen zijn. Elke app of website die wij maken is:

  • Makkelijk in gebruik
  • Mooi om te zien
  • Eenvoudig te begrijpen
  • Effectief voor het gestelde doel (conversiegericht)
  • A/B-testen toepassen

Een goede voorbereiding en uitvoering is niet altijd voldoende. Een klein kleurverschil kan soms grote wonderen doen in het conversiepercentage. Zo kan een ander lettertype ervoor zorgen dat meer bezoekers je artikelen lezen. En een andere kleur voor de knop ‘bestel nu’ kan ook wonderen doen. Maar hoe kom je erachter met welke elementen, kleuren en typografie je het beste resultaat kunt bereiken? De literatuur kan het je niet vertellen.

Grote bedrijven zoals booking.com, bol.com en andere reuzen testen dagelijks allerlei kleine nuances op hun website. De kans is groot dat jouw website nog niet voldoende bezoekers heeft om dat ook te kunnen doen. Laat staan dat je direct het budget hebt voor dagelijkse grote tests! Gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Wij zetten graag een A/B-test voor je op. Een design wordt in twee varianten gemaakt. Variant A ziet er dus anders uit dan B. Soms is het verschil groot, soms maar heel klein. Bijvoorbeeld een compleet nieuwe homepage, of één bestelknop in een andere kleur. Daarna laten wij een deel van de bezoekers op website A uitkomen en een ander deel op B. De resultaten spreken vervolgens voor zich. Wat is de bezoekduur, wat is de doorklikratio en hoeveel conversies vinden er plaats? De door ons opgezette A/B-test zorgt ervoor dat je ontdekt welke opzet qua design het meest doeltreffend is. De succesvolste variant implementeren wij vervolgens op je website.

Ontmoet onze UX-designers

Wil je een nieuw design laten ontwerpen door onze designers? Wil je een app of website die goed converteert?

Onze designers denken graag met je mee! Neem contact met ons op en wij plannen graag een vrijblijvend gesprek met je in. Vertel ons je wensen en wie weet kunnen wij je helpen bij het realiseren van je doelen. Wij hopen snel van je te horen!

Kom met ons in gesprek